Czy dzieci szkolne otrzymują darmowe warzywa i owoce

Data dodania: 15 maja 2015 | Autor artykułu: Jan Pataraniak | Kategoria: Edukacja | Brak komentarzy

Czy nasze szkoły korzystają z programów ministerialnych na rok szkolny 2014/2015 dożywiania dzieci w szkole?

Redakcja MiastoZaklikow.pl kieruje zapytanie w tej sprawie do Organu prowadzącego szkoły Gminy Zaklików i prosi o udzielenie informacji w trybie dostępu do informacji publicznej – czy dyrektorzy naszych szkół przystąpili do programu i czy dzieci naszych szkół objęte są tą darmową akcją współfinansowaną ze środków UE.

Program „Mleko w szkole”

Program „Mleko w szkole” promujący zdrowe odżywianie poprzez zachęcenie dzieci i młodzieży do spożywania mleka i przetworów mlecznych oraz kształtowanie trwałego nawyku konsumpcji mleka i jego przetworów jest realizowany w Polsce od 2004 r, tj. od wejścia Polski do UE (jedenasty rok).

Z programu korzysta ponad 2,5 mln dzieci uczęszczających do ok. 14 tys. placówek oświatowych. Najliczniejsza grupa beneficjentów programu to ponad 2 mln uczniów szkół podstawowych uczęszczających do ok. 12 tys. szkół. Wśród produktów mlecznych spożywanych przez dzieci w ramach programu jest mleko białe (ok. 85% dostaw), mleko smakowe (ok. 14% dostaw), jogurty i sery (ok. 1% dostaw). W skali roku szkolnego polskie dzieci spożywają ok. 53,5 tys. ton mleka i przetworów mlecznych. Polska zajmuje czołowe miejsce wśród krajów UE pod względem ilości mleka i przetworów mlecznych dostarczanych do placówek oświatowych w ramach programu „Mleko w szkole” i pozyskuje na ten cel wysokie środki z budżetu unijnego, tj. ok. 40 mln zł na rok szkolny (program jest finansowany również ze środków krajowych oraz ze środków Funduszu Promocji Mleka.)

Od roku szkolnego 2004/2005 dzieci uczęszczające do placówek oświatowych spożyły ok. 480 tys. ton mleka i przetworów mlecznych.

Program „Owoce i warzywa w szkole”

Głównym celem programu jest kształtowanie wśród dzieci dobrych nawyków żywieniowych, a w szczególności zwiększenie ilości spożywanych przez nie owoców i warzyw.

W programie mogą uczestniczyć dzieci uczęszczające do szkół podstawowych, tj.: realizujące obowiązek rocznego przygotowania przedszkolnego, tzw. zerówki, oraz uczęszczające do klas I – III.

W ramach programu „Owoce i warzywa w szkole” udostępniane są:

• świeże owoce: jabłka, gruszki, truskawki, borówka amerykańska

• świeże warzywa: marchew, rzodkiewki, papryka słodka, pomidory, kalarepa

• soki: owocowe, warzywne oraz owocowo – warzywne.

Każde dziecko uczestniczące w programie otrzymuje jednorazowo porcję składającą się z jednego produktu owocowego i jednego produktu warzywnego.

W ramach programu dzieci nie tylko otrzymują bezpłatnie porcje owoców i warzyw, ale również uczestniczą w działaniach edukacyjnych informujących o zdrowych nawykach żywieniowych oraz zaletach spożywania owoców i warzyw.

Dotychczasowa ocena realizacji programu „Owoce i warzywa w szkole” potwierdziła, że program przyczynił się do istotnego wzrostu spożycia owoców i warzyw przez dzieci oraz zwiększenia wiedzy dzieci na temat zasad zdrowego odżywiania. Program wpłynął pozytywnie na zmianę nastawienia dzieci do jedzenia owoców i warzyw oraz spowodował korzystną zmianę zachowań rodziców dzieci uczestniczących w programie odnoszących się do żywienia dzieci.

W roku szkolnym 2014/2015 w programie uczestniczy ok. 11,3 tys. szkół podstawowych, w których owoce i warzywa spożywa ok. 1,335 mln dzieci, co stanowi ok. 95 proc. liczby dzieci z grupy docelowej. Przez okres 10 wybranych tygodni w semestrze każde dziecko uczestniczące w programie otrzymuje  co najmniej 20 porcji owoców i warzyw, tj. po 2 – 3 porcje owocowo-warzywne w tygodniu.  Budżet programu na rok szkolny 2014/2015 wynosi w Polsce ok. 96,8 mln PLN, z czego 88% współfinansowane jest ze środków UE.

Źródło: rodzina.gov.pl/edukacja/dozywianie-dzieci-w-szkole

Aktualizacja danych na dzień 27.04.2015 r. 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

*

code