Ważny a niedoceniany

Data dodania: 21 listopada 2014 | Autor artykułu: Jan Pataraniak | Kategoria: Edukacja | Brak komentarzy

Produkt wciąż niedoceniany. Miód naturalny to substancja wytwarzana przez pszczoły z nektaru kwiatów oraz wydzielin mszyc czyli z tzw. spadzi, występującej na liściach drzew iglastych i liściastych. Miód kryje w sobie wiele właściwości odżywczych, leczniczych oraz pielęgnacyjnych.

Do najważniejszych składników miodu zaliczamy łatwo przyswajalne cukry proste tj. glukoza i fruktoza, które stanowią od 60 do 80% masy miodu. Ponadto istotnym składnikiem wpływającym na smak miodu są kwasy organiczne (glukonowy, jabłkowy, cytrynowy) oraz olejki eteryczne.

Spośród białek występujących w miodzie ważną grupę stanowią enzymy, pochodzące głównie z wydzieliny gruczołów ślinowych pszczół (inwertaza, amylaza) oraz oksydaza glukozy, przy udziale której następuje utlenienie glukozy. W reakcji tej powstaje nadtlenek wodoru o silnych właściwościach przeciwdrobnoustrojowych. W miodzie zawarte są pewne ilości mikroelementów tj. potas, chlor, fosfor, magnez, wapń, żelazo, mangan, kobalt. Obecne są również chociaż w niewielkiej ilości witaminy z grupy B, kwas foliowy, kwas pantotenowy i biotyna, związki o charakterze hormonalnym (cholina, acetylocholina).

Cenną właściwością miodu jest jego działanie antyseptyczne. Działa na bakterie chorobotwórcze, wykazuje także dużą skuteczność w przypadku laseczek wąglika, prątków gruźlicy oraz grzybów drożdżoidalnych z rodzaju Candidia. Wysoką aktywnością antybiotyczną charakteryzują się miody spadziowe ze spadzi iglastej a także niektóre miody odmianowe (gryczany, lipowy). Miody wykazują również korzystne właściwości lecznicze na niektóre narządy wewnętrzne człowieka. Wykazują działanie przeciw próchnicze.

Miód jest cennym produktem odżywczym zwłaszcza dla osób wyczerpanych pracą fizyczną czy umysłową. Obecna w miodzie acetylocholina obniża ciśnienie i poprawia krążenie krwi, natomiast cholina działa ochronnie na wątrobę oraz zwiększa wydzielanie żółci. Jony metali zawarte w miodzie stymulują produkcję czerwonych ciałek krwi i hemoglobiny.

U dzieci spożycie miodu wzmaga rozwój umysłowy, wspomaga odporność, zwiększa apetyt, przeciwdziała zaparciom, wzdęciom, zapobiega wymiotom, wywiera lekkie działanie nasenne i uspokajające.

Miód ceniony jest również przez sportowców, którego spożycie tuż po wysiłku umożliwia w krótkim czasie ustąpienie objawów zmęczenia. Zawarte w miodzie cukry proste odgrywają rolę w procesie detoksykacji, chroniąc w pewnym stopniu organizm przez działaniem zanieczyszczonego środowiska, obniżając toksyczne działanie używek tj. alkoholu, nikotyny. Oprócz dzieci, sportowców ważne jest spożywanie miodu przez osoby starsze, u których w organizmie dochodzi do obniżenia zdolności odtruwającej wątroby, upośledzenia czynności układu moczowego, oraz odporności na zakażenia.

W zależności od surowca z którego powstał, miody dzielimy na:

– nektarowe (kwiatowe) przyjmują zwykle zapach kwiatów;

– spadziowe przyjmują zapach igliwia lub żywiczny;

– mieszane.

Jak przygotować miód

1. Właściwości odtruwające, regenerujące siły fizyczne i umysłowe oraz powodujące wzrost hemoglobiny we krwi ma miodowa mikstura, do przygotowania której potrzebujemy 0,5 szklanki przegotowanej letniej wody do której wlewamy na noc łyżkę miodu. Odstawiamy na noc, rano wyciskamy sok z połowy lub całej cytryny, dolewamy do miodowej wody i wypijamy na czczo.

2. Spożywanie miodu przez dzieci zwiększa apetyt, przybieranie na wadze, przeciwdziała zaparciom, wzdęciom, zapobiega wymiotom a także działa lekko nasennie i uspokajająco. Również spożycie miodu po wysiłku umożliwia w krótkim powrót do równowagi i odnowienie zasobów energii.

3. Jak wykazują badania przeprowadzone przez naukowców, spożywania miodu w ilości 1 g/ kg. masy ciała dziennie przez miesiąc, podwyższa fizyczną zdolność do pracy o 14%.

Nie należy podawać miodu dzieciom poniżej 1-go roku życia , ze względu na naturalnie występujące w miodzie bakterie.

Najbardziej wartościową substancją produktu pszczelego jest tzw. pierzga.

Pierzgą żywi się głównie pszczoła matka i młode. Ma bogaty skład mikrobiologiczny – zawiera kwasy tłuszczowe, sterole, witaminę C, B6, B3, B8, K, potas, wapń i magnez. Ma działanie regulujące funkcjonowanie układu pokarmowego. Dzięki właściwościom przeciwbakteryjnym i przeciwgrzybiczym jest zalecana w czasie obniżonej odporności – np. w sezonie jesienno-zimowym. Działa korzystnie na umysł – wspomaga koncentrację i pamięć, zmniejsza nerwowość. Można wypróbować jej wpływ w okresie zwiększonego wysiłku umysłowego. Pierzga regeneruje wszystkie komórki organizmu – np. zwiększa produkcję czerwonych krwinek, co oznacza właściwości przeciwanemiczne oraz działa przeciwstarzeniowo – także dzięki temu, że ma działanie antyoksydacyjne. Będzie też pomagać po okresie rekonwalescencji. Pierzgę można kupić w sklepach z wyrobami pszczelarskimi. Ale uwaga pierzgi nie należy stosować w przypadku uczulenia na pyłek pszczeli, ciężkiego uszkodzenia nerek, zaburzeń żołądkowo-jelitowych i w okresie ciąży i karmienia piersią.

Na ternie gminy Zaklików również mamy kilku producentów miodu, którzy oferują różne odmiany miodu. Miód jest coraz droższy, gdyż pszczół jest coraz mniej a nakłady na ochronę pszczół są coraz wyższe. Ale temat środowiska i ochrony pszczół jest odrębnym tematem, w którym mam nadzieję głos zabiorą nasi miejscowi pszczelarze.

Żródło http://www.elizowka.pl/, http://smaker.pl/

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

*

code